Nekad su žene u Italiji rublje prale na otvorenom, u kamenom ili betonskom rezervoaru koji se zvao lavatoio. Najčešće uz rub neke rijeke ili potoka, lavatoio je bio mjesto za pranje rublja, ali i za žensko okupljanje i dnevni susret. Inspirirana tim oblikom nastala je kada Marsiglia milanskog dizajnerskog dvojca Lucidi Pevere.

Kada zapremine 277 litara duga je 145 centimetara, a proizvedena je od Cristalplanta, suvremenog ekološkog i nepropusnog materijala koji na dodir ima teksturu poput baršuna. Kadu proizvodi talijanska tvrtka Agape.

Dizajneri kažu da je kada prilagođena manjim prostorima zbog svojih relativno malih dimenzija i pravilnog oblika. Kao sjećanje na drevni lavatoio, koji je često imao drvenu policu za odlaganje sapuna i rublja, dodan je širok rub na kojem se može držati kupaonske potrepštine, knjigu ili čašu vina.

Kada je dostupna u dvije različite izvedbe unutrašnjeg dijela, bijeloj i dvobojnoj, te svjetlosivom ili tamnosivom vanjskom površinom. Nagrađena je na natječaju za mlade dizajnere Cristalplant Design Contest.

Podijeli objavu