U skupom restoranu u centru Moskve, KBG-ovi špijuni izmjenjuju tajne i planove pod blijedim svijetlom. Iako ovo zvuči kao uvod Ludlumova romana, nije daleko od istine.

Restoran “Aragvi” u Tverskayinoj (Gorkoj) ulici u Moskvi, otvoren je na vrhuncu Staljinove vladavine, 1938. godine, i tada je bio omiljeno mjesto za sastanke KGB-ovaca, i ostalih važnih Sovjetskih drugova, uključujući kozmonaute, režisere, i šahovske prvake. Iako je 2003. godine bio zatvoren, restoran se ponovo otvara pod istim imenom, nakon restauracije u koju je utrošeno čak 20 milijuna američkih dolara.

1039999501

Aragvi je bio otvoren na inicijativu Staljinovog šefa sigurnosti Larentyja Berije, kako bi se tamo sastajali oficiri njegove NKVD agencije, tajne službe koja je kasnije dobila ime KGB. Specijalnost restorana bila su Gruzijska jela (Staljin je bio porijeklom Gruzijac), i ubrzo je postao glavna tema razgovora u gradu. Međutim, cijena jela nije bila dostupna svakome – gosti su trebali platiti desetinu prosječne mjesečne plaće za jelo u društvu sumnjivih faca koje su tamo lomile kruh.

Staljin i Hruščev
Staljin i Hruščev

“U Sovjetskom Savezu, spomenuti poznatu piletinu iz Aragvija – koja je bila pečena s orasima i češnjakom – je značilo da ste elitni član društva”, rekla je bivša gošća Nelli Maksimova, umirovljena prevoditeljica.

KGB-ovci su se u restoranu družili, ali su ga i koristili za novačenje novih agenta. Prostor je bio ozvučen skrivenim mikrofonima. Mikhail Ljubimov, čelnik KGB-ovih operacija protiv Velike Britanije i Skandinavskih zemalja, naznačio je da je Aragvi bilo “omiljeno mjesto za novačenje agenata, i za proslave pred odlazak agenata u inozemstvo.” Nadodao je da su vrhovno osoblje restorana također sačinjavali uglavnom umirovljeni oficiri KGB-a.

1039999563

Restoran je stekao kultan status i kroz Sovjetsku književnost i filmografiju. Pjesnik Sergej Mikhalkov je osmislio riječi Sovjetske himne dok je jeo tu. U biti, čak i samo ime restorana vuče korijene iz književnosti – nazvan je po Gruzijskoj rijeci koja se nalazi pokraj hotela u kojem su odsjedali Lav Tolstoj, i Anton Čehov. Sve to krasi bogatu povijest restorana.

Prepoznavši bogatu ostavštinu restorana, Tashir Group i Gor Nakhapetyan, preuzeli su na sebe vraćanje stare slave Aragviju. Osim poznatih gruzijskih specijaliteta, kao što su khinkali (knedle punjene mesom i varivom), i khachapuri (kruh sa sirom), restoran će nuditi i druga jela kao što su ukrajinski boršč, te pašteta od Crnomorske haringe. Budući da je bio omiljen od strane vladajućih, restoran je nabavljao najbitnije sastojke (pogotovo za poznati “satsivi” – hladnu piletinu u umaku od oraha), preko posebnog vlaka iz Tbilisija.

1039999843

(izvor: Luxuo.com, snimke: Aragvi)