Što je, pobogu, pačja preša? Objasnit ćemo, dakako, ali prvo slijedi priča…Tour d’Argent, restoran koji gleda na rijeku Seinu, doživio je brojne promjene kroz svoju povijest. Pokrenuo ga je Michelin, i restoran je godinama prikupljao brojna jela, namještaj, rijetke likere, i špirite. Čak je i za modernizaciju loga restoran na audiciju stavio preko 3 000 predmeta iz svoje kolekcije. Jedan je predmet dobio najveću pažnju na aukciji Artcurial – srebrna pačja preša.

Prešu je izradio Christofle, poznati proizvođač srebrnog posuđa, i očekivalo se da će zbog toga dostići cijenu od 4 000 do 6 000 eura. Međutim, prodala se za 40 000 eura (45 tisuća američkih dolara) – za gotovo deset puta više od procjene. Preša se koristila za istiskivanje krvi i koštane srži pataka, i navodno je poslužila za pripremu 1.15 milijuna “Canard a la Presse“, otkad se počela upotrebljavati, 1890. godine. Danas se čini da je to najskuplja pačja preša u svijetu, iako je teško doći do statistika.

Među ostalim predmetima koji su plijenili pozornost, bili su i konjaci; pogotovo “Grande Fine Clos du Griffier Cognac“. Budući da je bila jedna od najstarijih boca u prodaji (napunjena je 1788. godine), i očekuje se da će dostići cijenu od 20 do 21 tisuće eura.

“Tour d’Argent stalno evoluira, i renovacije koje smo bili poduzeli su nam nagomilale mnogo porculana, kristala, finog stakla, srebra, te namještaja koji nam danas nije bitan.”, rekao je Andre Terrail, vlasnik restorana. Nadodao je: “Novim vizualnim identitetom želimo približiti Tour d’Argent sadašnjosti, nastavljajući bogatu tradiciju.”

(izvor: luxuo.com)