Tržište pametnih mobitela raste, i sve je više potrebe za specifičnim uređajima, koji mogu pružiti ono što nekim korisnicima uistinu treba.

Tvrtka Sirin Labs su 2013. godine osnovali partneri Kenes Rakishev, Moshe Hogeg, i Tal Cohen, i nedavno su izbacili svoj prvi proizvod, Solarin – kojeg Hogeg samouvjereno opisuje kao “najbolji mobitel ikad napravljen, i zasigurno najsigurniji mobitel ikad izrađen”.

SOLARIN - Duo with Forcefield

Solarin je također jedan od najskupljih mobitela ikad, s početnom cijenom od 14 800 američkih dolara, bez poreza.

Side - Fire Black Carbon + Yellow Gold

Dakako, luksuzni mobiteli već postoje (Vertu), a i sigurni (Silent Circle i drugi), stoga Sirin Labs nije zakoračio u nepoznato. Ako ste vođa biznisa, poduzetnik, ili bankar koji raspolaže s mnogo povjerljivih informacija, koji mora puno komunicirati, a spremni ste iskeširati 10.000 funti za telefon, Sirin Labs vas smatra potencijalnim klijentom.

SOLARIN - Silhouette

Unatoč visokoj cijeni, Solarin nije “šminkerski” mobitel. Ovaj mobitel, kojeg pokreće Android 5.1, izgleda relativno skromno. Međutim, njegove specifikacije su uglavnom vrhunske:

  •  Pokreće ga 2GHz Qualcomm Snapdragon 810 osmojezgreni procesor SoC s 4GB RAMA, i internom memorijom od 128 GB;
  • Zaslon od 5.5 incha Gorilla Glass 4 s rezolucijom od 2560×1440 točaka (538 ppi), pruža 120 posto sRGB spektra boja, tipičnog kontrasta 1.500:1, i tipične svjetline 600cd/m2;
  • Kameru od 24 megapiksela s laserskim autofokusom, quad-tone bljeskalicom, optičkom stabilizacijom slike, i snimačem 4k videa na 30fps, plus prednja kamera od 8 megapiksela s bljeskalicom, električnom stabilizacijom slike, i Snimanjem HD videa na 60 fps.
  • Audio sustav koji sadrži tri zvučnika s opcijom naglašavanja nižeg spektra, i četiri mikrofona, plus pametno pojačalo koje je dizajnirano da maksimalno pojača glasnoću bez da se stvara distorzija;
  • Kod interneta, podržava širinu opsega 24 LTE, 802.11ac wifi s 2×2 MU-MIMO i 60 GHZ WiGig;
  • Ima litij-ionsku bateriju od 4 040 mAh, koja navodno može podržati 31 sat razgovora (UMTS), dok na standby može biti “preko 2 tjedna”. Puni se Qualcomm QuickCharge 2.0

“Kad vidite nešto u specifikacijama da nije najnovije, za to postoje dobri razlozi”, rekao je predsjednik uprave Tal Cohen na predstavljanju mobitela, uz naznaku da je 2k ekran bolji zbog kombinacije svjetline, rasipa boja, te utroška baterije, od primjerice 4k ekrana.

SOLARIN - Flat Front with UI and Notification

Solarin je širok 78 milimetara, a dugačak 159.8, dok mu je debljina 11.1 milimetar. Težak je 243 grama, otporan je na vodu i prašinu do razine IP54, a dolazi u 4 verzije: Fibre Black Carbon Titanium, Fibre Black Carbon DLC, Fibre Black Carbon Yellow Gold and Crystal White Carbon DLC.

Sigurnost

Sigurnost je primarni fokus Sirin Labsa, a rješenje za Solarin se sastoji od tri elementa:

  • Mobilna zaštita koju podržava Zimperium – koja nudi stalnu zaštitu od mrežnih i fizičkih napada, te napada od hostova;
  • Kodiran email kojeg pokreće ProtonMail, ii koji kombinira public-key kriptografiju sa simetričnom enkripcijom, kako bi pružila potpunu zaštitu putem sustava dvostruke šifre;
  • Security Shield od KoolSpana, koji omogućuje potpunu hardware enkripciju VoiP poziva i poruka koristeći se vojnom AES-256, FIPS 140-2 enkripcijom. Opcija Security Shield se aktivira klizećim Security Switch prekidačem koji se nalazi iznad leće kamere (naravno, uz ugravirani dijamant), koji također isključuje bespotrebne operacije mobitela.

Je li Solarin najbolji i najsigurniji mobitel ikad napravljen, kao što tvrdi jedan od osnivača, Moshe Hogeg? S obzirom na cijenu, trebao bi biti, i radujemo se novim osvrtima korisnika i tehnoloških znalaca.

Ako ne znate gdje ćete sa 100 000 kuna, Solarin možete naručiti online, iz trgovine Sirin Labsa u Londonu (34 Bruton Place), ili ga kupiti u Harrodsu u Knightsbridgeu, od 30. Lipnja ove godine.

SOLARIN - Flat Back

(izvor: zdnet.com)

Podijeli objavu