Prvi Shelby Cobra ikad napravljen odnedavno je na prodaju, i očekuje se visok odaziv na aukciji, koja će se održati u Montereyu 19. kolovoza. Šasija pod brojem CSX 2000 je prva Cobra koju je Carroll Shelby izgradio, i posjedovao do smrti. Budući da je ovaj automobil ikoničan, očekuje se da će dosegnuti jednu od 10 najviših cijena na aukcijama automobila. Trenutno svih 10 prvih mjesta drže Ferrariji.

Ako ne razumijete čemu tolika strka oko starog automobila s poderanim sjedalima; pojasnit ćemo vam malo povijesni kontekst. CSX 2000 je pred kamerama 1962. godine dosegnuo rekordnu brzinu od 246 kilometara na sat. Zanimljivo je to što je vlasnik automobila svaki tjedan vozio svog ljubimca na događanja vezana uz auto-moto svijet, i svaki put bi ga obojio u drugu boju, kako bi uvjerio potencijalne kupce da je postoji već puno Cobri, te da je proizvodnja u punom zamahu. Dobra stara vremena.

Cobru slobodno možemo nazvati pradjedom (ili prabakom) mnogih legendarnih automobila. Da Shelby nije stavio snažan V8 motor pod poklopac, ne bi bilo Shelby Americana, Forda GT40, ni ostalih moćnih jurilica. Ovo vozilo nije osvježilo samo trkački svijet, već i cijelu automobilsku industriju. I sada ga možete kupiti.

“Ovo je, bez sumnje, povijesno najbitniji automobil koji se ikad nudio na aukcijama, nakon što je 50 godina bio u vlasništvu jednog čovjeka, i to samog konstruktora. Nevjerojatno smo oduševljeni što možemo predstaviti ovo nacionalno blago u Montereyu ovog kolovoza”, rekao je Shelby Myers, specijalist za automobile iz RM Sotheby’sa.

Znate li što ovo znači? Ovo vam je jedina prilika da ugrabite Sveti Gral.

(izvor: luxuo.com)