Europska Svemirska Agencija trenutno dizajnira zrakoplov budućnosti: jajolikog oblika, pokretan električnim pogonom, i koji može polijetati s heliodroma ili cesta relativno lagano uz pomoć turbina na osovini. U pressici objavljenoj u svibnju ove godine, iz ESA-e su rekli da će novi zrakoplov, imena Lillium “otvoriti vrata novoj klasi jednostavnijih, tiših, i ekološki prihvatljivijih zrakoplova, od 2018. godine.” Zrakoplov bi trebao u jednom punjenju trebao prijeći otprilike 480 km.

Daniel Wiegand, predsjednik uprave Lilliuma, također je u pressici objasnio: “Ciljamo na zrakoplov koji može poletjeti i sletjeti vertikalno, i koji ne zahtijeva kompleksnu i skupu infrastrukturu aerodroma.”

Električni motori su dizajnirani ne samo da budu ekološki prihvaljivi, već i relativno tihi, kako bi se mogli koristiti u urbanim sredinama. Pretpostavlja se da će Lillium putovati brzinom od otprilike 560 km/h, što je znatno brže od helikoptera, no sporije od privatnih zrakoplova. Nadalje, bit će i sigurniji od većine zrakomlata, zbog izlišnosti baterija, turbina, i kontrola.

Prema ESA-u, Lillium je “klasificiran kao ‘Lagano Sportsko Zračno Vozilo… namijenjeno za rekreacijsku vožnju tijekom dana, u dobrim vremenskim uvjetima, te na neprometnoj visini – do 3 km.” Piloti bi trebali dobiti dozvolu nakon 20 sati treninga, što je slično kao kod polaganja vozačke dozvole u SAD-u, a mogli bi parkirati zrakoplov bilo gdje imaju mjesto od 15 metara u širini i visini.

(izvor: justluxe.com)

Podijeli objavu