Na nedavnom Dallas Guitar Showu, okupilo se mnogo strastvenih ljubitelja, i kolekcionara gitara. U najvećoj su napetosti bili dok su svjedočili nadmetanju dvojice entuzijasta, oko vrhunske Bigsby Birdseye gitare iz 1949. godine.

Pobjednik je bio nagrađen pljeskom jer je ugrabio bitan dio glazbene povijesti, za nevjerojatnu cijenu od 266 500 američkih dolara. Taj primjerak je navodno tek četvrti po redu kojeg je izgradila ikona Paul Bigsby – proslavljeni majstor, kojega mnogi poznavatelji gitare znaju kao tipa koji je osmislio prvi funkcionalni “Whammy bar”(za laike, to je ona ručica kojom se stežu, odnosno opuštaju žice gitare za zvučni efekt podizanja, odnosno spuštanja tona).

To je najskuplja gitara ikad prodana na Heritage aukcijama; Mike Gutierrez je rekao: “Aukcija ovog prekrasnog Bigsbya je bila jedna od najuzbudljivijih događaja u kojima sam sudjelovao. Prostorija je bila prepuna ljudi, publika je bila nabrijana, i gitara je cijenom dvostruko nadišla prethodni rekord Heritage aukcija.”

Ovaj Bigsby javorovog tijela, izrađen je 16. svibnja 1949. godine, ima tragove korištenja na tijelu, te na pragovima, koji izgledaju kao da su originalni. Uz gitaru je pobjednik aukcije dobio i originalni kofer, kojeg je također izradio Bigsby, i koji je dobrom stanju. Osim toga, pošiljka sadrži i pismo od stručnjaka za Bigsby gitare, Deke Dickersona, s naslovom “Assesment of Bigsby Guitar #51649”.

S 409 predmeta na prodaju, aukcija je ukupno zaradila preko milijun i pol američkih dolara. Osim Bigsbya, zvijezda je bio i prekrasan Fender Stratocaster iz 1955 godine, koji je dostigao cijenu od 46 875 dolara, više od pretprodajne procjene od 18 000 dolara. Kolekcionari su također bili spremni potrošiti novac i na stare Gibson gitare – Les Paul Standard Gold Top dosegao je cijenu od 45 313 dolara, dok je Gibson Sunburst Semi-Hollow Body električna gitara prodana za 31 250 dolara.

(izvor: HeritageAuctions)