Ako mislite da lijepo pakiranje i pozamašan račun znači da ste kupili originalan, otmjen proizvod, vrijeme je da postanete oprezniji. S velikim brendovima dolazi i velika odgovornost – ne samo da trebate paziti na svoj skupo plaćen predmet, već je bitno da budete sigurni da kupujete ORIGINAL, koji zavrjeđuje vaš novac, ljubav i pažnju. Osim toga, pomalo je sramotno nositi kopiju bez da ste toga svjesni.

Šest godina za redom (od 2006 do 2012. godine ), Louis Vuitton je bio proglašen najvrjednijim luxury brendom na svijetu. Njihov poznati LV monogram pojavljuje se na proizvodima kao što su koferi, satovi, nakit, knjige, šalovi, naočale, cipele, te kožni proizvodi, te je ponos ogromne modne kuće i njenih klijenata.

Kad luksuzni brend postane toliko tražen, mnoge tvrtke žele uzeti komad kolača krađom dizajna.

Naravno kad kupujete u službenim trgovinama, najčešće ćete naići na originalne proizvode. No, recimo da kupujete polovno. Kako prepoznati lažnu Louis Vuitton torbu? Evo na koje stvari morate paziti:

Bilo da kupujete novu ili polovnu torbu, vrlo je važno da znate što kupujete prije nego to kupite. Provjerite sve detalje kako bi se uvjerili da je torba autentična. Također budite svjesni da ako netko zna krivotvoriti torbu, znat će krivotvoriti i račun, te neku drugu sitnicu, stoga nemojte odmah zaključiti da je zbog računa torba prava.

Napravite detaljnu analizu prije nego što kupite proizvod, i pratite sljedeće korake:

Planirate li kupiti polovan Louis Vuitton preko interneta, prvo otiđite u trgovinu gdje se prodaju originali. Tamo dobro opipajte i razmotrite torbu. Osjetite teksturu, i pogledajte cijenu. Ako vam netko prodaje Louis Vuitton torbu u dobrom stanju, cijena će biti neznatno niža od originala, no ako je puno niža, tu nešto smrdi.

  •  Pogledajte stranicu LouisVuitton.com, kako bi pogledali koji sve tipovi torbi i kofera postoje, uključujući i model kojeg želite kupiti. Detaljno pogledajte specifikacije i sve što vam se čini bitno za usporediti s oglašenim proizvodom. LV katalozi vam također mogu pomoći da saznate više o originalnom proizvodu koji vam je zapeo za oko.
  • Zapišite ime, model, boju, obrazac kockica, poziciju loga, materijal, dodatke, i sve relevantne detalje o torbi. Nemojte očekivati da ćete online, ili na nekom sajmu pronaći upravo ono što želite.

Mnogi lažnjaci čak ni ne postoje u kolekciji LV proizvoda, i začudo se prodaju za velike novce, a kupac plaća (doslovno) zbog svojeg neznanja.

Dvaput provjerite polovni Louis Vuitton!

Zašto i ne biste! Trošite pozamašnu svotu – trebate odvojiti vrijeme na pažljivu analizu proizvoda. Ako kupujete online, provjerite vjerodostojnost stranice. Pogledajte i osvrte drugih ljudi. Raspitajte se i kod prijatelja je li netko imao iskustva s online kupovinom torbi.

Ako možete, zamolite trgovca LV originalnih torbi da vam kažu ako znaju za kakvu lažnu web stranicu. Louis Vuitton se može dobro prodati, i to je jedna od prednosti brenda. Dobar trgovac će vas uvijek uputiti i do dobre trgovine polovnih torbi.

Slika vrijedi tisuću riječi

A u slučaju Louis Vuittona, tisuću dolara! Pitajte osobu koja online prodaje torbu da vam pošalje detaljne slike torbe, pogotovo sprijeda, straga, na otvoru, na šavovima, serijski broj s nadnevkom, LV monogram, te ugravirani “Louis Vuitton Made in….” pečat.

Pitajte prodavača ima li kakvih oštećenja unutar ili izvan torbe. Ipak kupujete luksuzan predmet, i morate znati točno što plaćate. Nemojte se libiti tražiti dodatne slike. Također pitajte i gdje je torba kupljena (Louis Vuitton ima preko 460 trgovina u 50 zemalja), kad je kupljena, te originalan račun.

Koža ili platno?

Većina LV torbi napravljena je od kože, no originali postoje i u presvučenom platnu – no obrub je uvijek kožni. Prije nego kupite polovnu torbu, saznajete od kojeg je materijala spravljena, i usporedite s originalom.

Originalna LV torba može biti platnena, ali uvijek ima kožni obrub
Originalna LV torba može biti platnena, ali uvijek ima kožni obrub

Pod rukama osjetite kožni obrub – ne bi smio biti ni mastan ni sklizak – mora biti suh. Nadalje, originalni Louis Vuitton nema obrub obložen maramom, politenom ili mekim papirom – samo kopije imaju takve navlake kako materijal ne bi oronuo ili nestao sa šavovima.

Šavovi moraju biti besprijekorni

Svakako provjerite šavove – oni bi morali biti takoreći savršeni. Ne bi smjelo biti unakrsnog šivanja. Prije kupovine proučite koliko šavova neka torba ima – primjerice klasična Monogram Speedy torba ima kožni pregib preko remena koji uvijek ima od 5 do 7 šavova.

Originalni i lažni šav
Originalni i lažni šav

Je li torba lažna ako je LV znak naopako?

Mnogi kupci misle: kad je LV monogram obrnut, to znači da je lažnjak. Međutim, to nije istina, jer mnoge originalne torbe imaju obrnut LV znak na poleđini. To je zato što Louis Vuitton koristi jedan velik komad tkanine za šivanje, koji nakon pregiba postane obrnut. Dakle, originalne LV torbe trebale bi imati naopaki monogram na poleđini, te nikakve nabore na dnu.

Može li na originalnoj torbici pisati “Made in Spain”?

Da, može! Iako je Louis Vuitton krenuo iz Francuske prije više 250 godina, danas se originalni LV proizvodi i u Španjolskoj, SAD-u, Italiji, i Njemačkoj. Ne mora na svim originalima pisati “Made in France”.

S ovim remenom je sve u redu, neki od LV proizvoda nastaju izvan Francuske
S ovim remenom je sve u redu, neki od LV proizvoda nastaju izvan Francuske

Što piše na fontu? Čitajte između redaka!

Promotrite font. Louis Vuitton koristi specifičan font, i drži ga se godinama. Mnogi lažnjaci su ga počeli kopirati, no na originalu je slovo “O” kao pravi krug.

Osim toga, pogledajte i kod s datumom. Svaka originalna Louis Vuitton torbica ima serijski broj i datum proizvodnje, a ne sadrži broj modela. Također, svaki kod s datumom sastoji se od 6 znakova. Prva dva slova nam pokazuju gdje je torbica izrađena dok nam preostala četiri broja pokazuju datum izrade, s tim da prva i treća brojka pokazuju mjesec, dok druga i četvrta godinu izrade.

Šavovi nikad ne presjecaju LV logo - ovo na snimci je očito lažnjak
Šavovi nikad ne presjecaju LV logo – ovo na snimci je očito lažnjak

Nemojte da vas “dodaci” zbune

Iako je uvijek lijepo dobiti nekakav dodatak uz proizvod, u ovom slučaju je često riječ o mamcima kojima se prevaranti služe da vam uvale lažnjak. Autentična LV torba najčešće će doći sama, eventualno uz jednu platnenu torbicu, te kožni remen.

Ta platnena torbica također vam može pomoći da odredite autentičnost torbice. Ako na njoj piše išta više od “Louis Vuitton”, ili monograma “LV”, lažna je!!!

(prilagođeno sa stranice luxify.com)