Kad je muzej Broad prošle godine otvorio vrata u Los Angelesu estete iz cijelog svijeta doletjele su u suvremenu umjetničku meku kako bi vidjeli izuzetnu kolekciju od više od 2000 umjetničkih djela.

Iako su djela Andy Warhola, Ed Ruschae i Roberta Therriena i više nego dovoljna za posjetiti taj avangardni muzej, najveća atrakcija bez sumnje je Infinity Mirrored Room – The Souls od Milions Light Years Away. Autorica ove iskustvene izložbe osamdesetogodišnja je Yayoi Kusama, a izložba se sastoji od zrcalnih zidova, bazena vode i beskrajne strukture višebojnih LED svjetiljki koje svaki posjetitelj doživljava individualno oko jedne minute.

Ta voljena instalacija pomogla je inspirirati Yayoi Kusama: Infinity Mirrors, putujuću izložbu koja će debitirati u Smithsonian’s Hirshhorn muzeju u veljači i to prije nego što stane u muzeju Seattle Art  (30.lipnja-10.rujna 2017. ), Broadu (listopad 2017-siječanj 2018 ), Art Galleryu u Ontariju (ožujak –svibanj 2018) te u Cleveland Museum of Art (srpanj – listopad 2018 ). Osim slika, skulptura i drugih radova od pedesetih do danas izložba će prikazati i evoluciju Kusaminih beskonačnih soba.

Instalacija započinje s Infinity Mirror Room—Phalli’s Field (1965), hirovitom kolekcijom cijevi s crvenim točkicama u zrcalno poslaganoj sobi. Posjetitelji će zatim moći baciti pogled na Infinity Mirror Room—Love Forever (1966), sobu s raznobojnim blještećim svjetlima. Dots Obsession—Loved Transformed into Dots (2009) istražuje Kusaminu ljubav prema polka točkama dok Aftermath of Obliteration of Eternity (2009) i Infinity Mirrored Room—The Souls of Millions of Light Years Away (2013) koriste svjetiljke, LED svjetla i zrcala kako bi naizgled proširila izložbe u vječnost.

Kusamina instalacija The Obliteration Room (2002) finale je cijele priče. Gosti su pozvani da ukrase repliku bijele dnevne sobe sa raznobojnim polka točkama.

Putujući postav prikazat će i neke recentnije Kusamine radove poput  All the Eternal Love I Have for the Pumpkins (2016). Radi se o najvažnijoj sjevernoameričkoj Kusaminoj putujućoj turi u zadnja dva desetljeća.

Podijeli objavu