Moderna industrija alkoholnih pića obiluje raznolikim pričama o krijumčarenju alkohola iz doba prohibicije – mnoge od kojih treba uzimati s dozom opreza. Dosta tih priča potpuna su izmišljotina, dok su si kreatori drugih uzeli puno umjetničke slobode u prepričavanju stvarnih događaja. No neke od njih su utemeljene na činjenicama koje se ipak mogu provjeriti.

Primjerice, stvarno je postojao Alphonse Kerhkoff, čovjek koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća navodno počeo proizvoditi viski kojeg su stanovnici Templetona u Iowi nazvali The Good Stuff. Piće je bilo toliko dobro da je vrlo brzo našlo svoj put u veliki grad zahvaljujući Alphonseu Gabrielu “Alu” Caponeu – zloglasnom ubojici koji se nalazi u srcu mnogih priča o gangsterskoj Americi.

Templeton Rye Whiskey legalno je predstavljen 2006. godine. Kako bi proslavili desetljeće dobrog poslovanja, upravo su izbacili šest tisuća i osamdeset ručno numeriranih boca iz svoje linije Special Reserve 10 Year Old. Okus je nešto blaži i decentniji nego što bi se moglo očekivati, s finom dozom vanilije, citrusa i okusom prženih orašastih plodova. Sa cijenom boce od 150 USD, viski je preporučljivo piti bez ikakvih dodataka, no savršeno dobro odgovara i u pićima poput Manhattana ili Sazeraca.

Podijeli objavu