Pariški umjetnik Jean Schlumberger priključio se Tiffany & Co. timu 1956. gdje je ponovno stvorio moderni američki nakit kao i neke od najpopularnijih i najdugotrajnijih tipova dizajna tog brenda. Muzej umjetnosti Virginia odao je počast Schlumbergerovu radu sa The Rachel Lambert Mellon Collection of Jean Schlumberger, proširenom izložbom koja obuhvaća 142 dizajna iz privatne kolekcije Rachel Lambert Mellon, lojalnom mecenom ovog francuskog umjetnika. Izložba prikazuje najveću privatnu kolekciju Schlumbergerovih dizajna koji su prikazani u javnosti i traje do 10. lipnja.

„Schlumberger je bio u stanju u svojim radovima zadržati prirodu i pokazati njenu čistu esenciju“, kaže Dr. Mitchell Merling, kurator izložbe.“Bio je on izvanredan avangardni umjetnik koji je transformirao jezik nakita u dvadesetom stoljeću“. Izbjegavao je tradicionalne stilove, a u svaku je kreaciju udahnuo neki trenutak ili motiv iz prirode. Elizabeth Taylor, Diana Vreeland, urednica Voguea i Babe Paley bile su neke od njegovih vjernih obožavateljica.

Osim što će imati priliku izbliza vidjeti Schlumbergerove dizajnerske komade, posjetitelji će moći pogledati drago kamenje koje je inspiriralo njegov dizajn, njegove crteže kao i napraviti vlastite dizajnerske skice. Jedan od najpoznatijih komada na izložbi svakako je Jellyfish broš od mjesečevog kamena, titrava Butterflies narukvica kao i legendarna ogrlica Jasmine (Breath of Spring). Svi navedeni radovi stoje kao primjeri Schlumbergerove sposobnosti da zadrži pokrete iz prirode vješto koristeći razno drago kamenje poput dijamanata i safira. „Izložba ima namjeru pokazati posjetitelju da je nakit iskustvo, ne samo nešto što se gleda u izlogu“, kaže dr Mitchell Merling. „Kroz njega živite svoj život“.

Izložba će postati stalna instalacija u VMFA muzeju.

Podijeli objavu