Rolexov sat Oyster Perpetual Sea Dweller ove godine slavi 50 godina, a slavni švicarski proizvođač odlučio je obilježiti važnu obljetnicu novim modelom u 43-milimetarskom kućištu. Sat je premijerno predstavljen na sajmu Basel World 2017.

Sea Dweller je u svojoj biti tehnički ronilački sat dizajniran 1967. za profesionalne ronioce. Današnji modeli deklarirani su na dubinu do 1220 metara, a izvorni Sea Dweller mogao je sigurno na 300 metara pod more. Proizveden je kao modifikacija modela Submariner specijalno za jednog komercijalnog naručitelja, tvrtku koja se bavila radovima na dubini. Najveća inovacija na satu bio je novi Rolexov patent, ventil za otpuštanje helija.

Zašto helij? Profesionalni ronioci na velikim dubinama umjesto zraka koriste mješavinu helija i kisika. Čine to kako bi umanjili rizik od opasne embolije, stanja koje može nastati pri izranjanju, kad se dušik iz zraka otopljen u krvi pod manjim tlakom pretvara u smrtonosne mjehuriće. Helij omogućava brže i sigurnije zarone.

Ventil za otpuštanje helija na novom Sea Dwelleru

Kad se u dubinu spušta u ronilačkom zvonu, helij iz mješavine prodire u sat jer njegovi sitni atomi prolaze kuda ni voda ne može. Jednom kad se izroni, helij se na manjem tlaku raširi i može izazvati prsnuće ručnog sata. Ventil za otpuštanje helije sprečava taj scenarij.

Novi Sea Dweller pokreće samonavijajući mehanizam s rezervom snage od 70 sati. Kućište i narukvica su od poliranog nehrđajučeg čelika, brojčanik je crni, s oznakama i kazaljkama od 18-karatnog bijelog zlata. Oznake i kazaljke premazane su Chromalightom, koji u mraku sjaji plavičastim sjajem. Ime Sea Dweller ispisano je crvenom bojom u znak spomena na prvi model. Kao i obično, opremljen je rotirajućim diskom namijenjenim praćenju vremena zarona, kao i kopčom koja omogućava nošenje preko ronilačkog odijela.

Prvi put na Sea Dwelleru, na datumu je Cyclops leća koja uvećava prikaz.

Očekivana cijena je oko 10 tisuća eura.