Kina je i dalje najveće svjetsko tržište luksuzne robe prema istraživanju tvrtke Exane BNP Paribas, a prosječna cijena luskuznih roba u Kini 20 posto je viša od svjetskog prosjeka. Kad se prate trendovi pojedinih brendova, neki su poput Balenciage (25 posto) i Dolcea & Gabbane (50 posto) snizili raskorak sa cijenama u SAD-u i Europi, dok drugi povećavaju razliku, primjerice Armani koji je došao na 70 posto.

U izvještaju se kaže kako će kontinuirani interes potrošača srednje klase, koji se informiraju o cijenama online, nastaviti utjecati na smanjivanje razlika u cijenama. Međutim, važan čimbenik su i tečajne razlike, jer oko 30 posto globalnog tržišta luksuza čine kupnje turista izvan matičnih zemalja. U pojedinim zemljama one rastu i do 50 (Britanija, Švicarska) pa i 70 posto tržišta (Italija, Francuska). Daljnjeg smanjenja raskoraka bit će u onoj mjeri u kojoj će opadati udio prodaje u Europskoj uniji u odnosu na ukupni volumen tržišta.

Cijene luksuznih roba nisu znatno porasle tijekom proteklih devet mjeseci. Najveći je rast imao Ferragamo, koji je poskupio za 4 posto, a po jedan posto su rasli Coach, Gucci i Moncler. Očekuje se da će brendovi i dalje kontrolirati svoje cijene i operativne troškove.

Podijeli objavu