Macallanova limitirana kolekcija četrdesetogodišnjeg miješanog viskija po cijeni od 8000 dolara iz Sherry Oak linije predstavlja samo drugi put kad je ne-vintage četrdesetogodišnji viski pušten u cijeloj povijesti te ikoničke distilerije. Napravljeno je petsto boca tog četrdesetogodišnjeg viskija, a svaka nosi individualni broj i potpis Boba Dalgarna, Macallanovog majstora stvaranja viskija. Činjenica da se radi o ograničenom broju viskija i da iza njegove proizvodnje postoji priča, čine budućnost ovog viskija blistavom i idealnim za prave poznavatelje i kolekcionare.

Viski skoro pa se nije napravio. „Još u 2006., naš je tim htio stvoriti tridesetogodišnji viski za Sherry Oak liniju“, kaže Charlie Whitfield, menadžer brendovske edukacije i prestižnog viskija za Macallan. „Nakon što smo detaljno pogledali brojne tipove bačvi, odabrali smo devet kako bismo napravili tridesetogodišnji viski. No Dalgarno je imao instinkt. Zadržao je jednu bačvu i promatrao je. Saznao je da je u dobi od 40 u savršenom stupnju zrelosti“.

Četrdesetogodišnjak je taman, crvenkasto smeđ sa bogatim okusima sušenog voća, džumbira, čokolade, cimeta i nježnog mirisa dima od drva – sve pojačano sa dugim snom u bačvi od europskog hrasta. I iako se ne radi o najrjeđoj Macallanovoj kolekciji – distilerija je nedavno pustila van šezdesetpetogodišnji viski po cijeni od 65 000 dolara – definitivno se radi o kolekcionarskom viskiju.

„U svemu od onog što Macallan čini jedinstvenim“, kaže Whitfield, „najvažniji faktor su izvanredne hrastove bačve koje koristimo. Kontroliramo cijeli proces, od žira do bačve. Cijena viskija ovakve kvalitete samo će rasti na aukciji. Trenutno se radi o 8000 dolara, no ne bih se čudio da brzo i poraste“.

Boce su dostupne u boljim trgovinama viskija u New Yorku, a čašu viskija možete popiti i u Hotelu Bel-Air, Hotelu Langham ili Spagu u Los Angelesu, hotelima Venetian i Aria u Las Vegasu ili u Hotelu Boston Harbor u Bostonu. Više informacija na  themacallan.com.

Podijeli objavu