Aspirin, jedan od najdugovječnijih lijekova na svijetu ove godine slavi svoj 120. rođendan. Proslava te obljetnice ove je srijede organizirana i u Zagrebu: u najstarijoj zagrebačkoj gradskoj ljekarni “K crnom orlu”, koja se nalazi pokraj Kamenitih vrata na Gornjem gradu, održana je prigodna proslava rođendana Aspirina, na kojoj su se okupili brojni uzvanici i predstavnici medija. Skup su otvorila dva kratka stručna predavanja: Emilija Horvat, magistrica farmacije podsjetila je na najvažnije trenutke u povijesti Aspirina te predstavila prezentaciju o njegovom indikacijskom području, a dr. Darko Počanić održao je vrlo zanimljivo predavanje o sekundarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Predavanje magistrice Emilije Horvat u gornjogradskoj ljekarni

Aspirin®, čija je djelatna tvar acetilsalicilatna kiselina (ASK),  svakodnevno uzimaju milijuni ljudi, a korisnici, bolesnici i zdravstveni radnici prepoznaju ga kao referentni lijek za ublažavanje boli, te kao temeljnu terapiju za sekundarnu prevenciju srčanog i moždanog udara. U 2017. slavimo nešto čime se može pohvaliti samo malen broj lijekova – dugu i raznoliku povijest kliničke primjene i istraživanja zaslužnih za medicinska postignuća i inovacije. Naime, ne samo da je Aspirin® izložen u Nacionalnom muzeju američke povijesti Instituta Smithsonian u američkom gradu Washingtonu zajedno s medicinskim otkrićima poput stetoskopa, nego se njegova djelatna tvar, acetilsalicilatna kiselina, i dalje nalazi na popisu esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.

Bogata povijest Aspirina, koja se neprestano razvija, započela je potragom mladog kemičara za lijekom koji bi njegovom ocu ublažio bol. Godine 1897., dr. Felix Hoffmann po prvi je puta u Bayerovim laboratorijima uspio sintetizirati kemijski čist i stabilan oblik acetilsalicilatne kiseline. Tako je rođen višenamjenski analgetik koji je, prema predaji, odmah upotrijebljen kako bi pomogao Hoffmannovu ocu, koji je bolovao od reumatizma.

Proizvodnja Aspirina u Bayerovoj tvornici

Danas je acetilsalicilatna kiselina, sadržana u lijeku Aspirin®, jednako važna kao i nekoć, te se u suvremenim medicinskim istraživanjima ispituju dodatne mogućnosti njezine primjene. Naime, samo je u 2016. godini acetilsalicilatna kiselina bila tema više od 1900 objavljenih radova. Tijekom godina Bayer je također sponzorirao velik broj istraživanja i inovacija na području kardiovaskularne zaštite i ublažavanja boli.

Podrijetlo i značenje imena Aspirin®

Prvo slovo A potječe od riječi acetyl, koji je glavni sastojak acetilne kiseline u molekuli aktivne djelatne tvari – acetilsalicilatne kiseline. Drugi slog spir potječe od imena biljke Spirea ulmaria, koja proizvodi salicin – šećernu kombinaciju salicilatne kiseline. Salicilatna kiselina osnovna je sirovina iz koje je ekstrahirana acetilsalicilatna kiselina. U vrijeme obavljanja prve stabilne sinteze acetilsalicilatne kiseline, završetak in bio je uobičajeni završetak za nazive lijekova.

Gdje se proizvodi Aspirin®

Proizvodi robne marke Aspirin® koji se mogu nabaviti u Hrvatskoj, proizvedeni su isključivo u Bayerovoj tvornici u Bitterfeldu. Od puštanja u pogon, u listopadu 1992. godine, na 12 proizvodnih linija, proizvede se do 6000 tableta u minuti. Svake godine, u tvornici u Bitterfeldu proizvede se približno 2,3 do 2,5 milijarde tableta Aspirin®.

 

Podijeli objavu