Imate novaca a nedostaje vam dobra ideja za božićni poklon? Evo jedne: poklonite svojim bližnjima let u bestežinskom stanju! Dok letovi u svemir ne postanu standardni dio globalne turističke ponude, imućniji stanovnici Zemljine kugle već neko vrijeme mogu iskušati sličan doživljaj – dvosatni let specijalno prilagođenim zrakoplovom tijekom kojeg se između 5 i 10 minuta putnici nalaze u simuliranom bestežinskom stanju.

U tim trenucima svatko od putnika može letjeti po unutrašnjosti zrakoplova, pokušati uloviti ostale putnike u zrakoplovu ili se potpuno prepustiti jedinstvenom osjećaju koji je još uvijek rezerviran samo za rijetke.

Prva kompanija koja je imućnim znatiželjnicima ponudila takvo iskustvo je francuska tvrtka Novespace, koja za to koristi posebno preuređeni zrakoplov Airbus A-300: tijekom dvosatnog leta zrakoplov napravi 15 parabola, odnosno naglih uspona i poniranja, pri čemu  40 putnika bude ukupno oko 5 minuta u bestežinskom stanju. Cijena? Prava sitnica: 6000 eura po osobi. Više informacija o ovoj luksuznoj ponudi možete vidjeti na internetskoj stranici http://www.airzerog.com/en/index.html . Jedina mana ove ponude je da su njihovi bestežinski letovi jako popularni, pa se predviđeni slobodni termini brzo popune. Tako je već ovih dana zaključen popis putnika koji će u bestežinskom letu uživati na sljedeće Valentinovo, 14. veljače 2018. godine, ali još ima mjesta na letu samo dva dana kasnije – 16. veljače. Oni koji ovaj luksuzni poklon žele povezati s ljetnim godišnjim odmorom, mogu već sad rezervirati svoje mjesto na letovima u lipnju ili kolovozu 2018. godine.

Za trećinu jeftiniju ponudu ima ruska agencija “Country of Space Tourism”, o kojoj više možete doznati na http://zerogflight.org/ . Oni organiziraju letove iz zračne luke blizu Moskve, a leti se ruskim Iljušinom, zrakoplovom IL-76 MDK. Cijena za “Zero Gravity” let stoji 4000 eura po osobi, a tvrtka nudi mogućnost bukiranja cijelog zrakoplova: to će vas stajati 49.000 eura, a osim vas, na taj let možete pozvati još 13 osoba – užu i širu rodbinu ili prijatelje. Za one koji se žele osjećati kao pravi turisti, tvrtka nudi i posebni, trodnevni aranžman, koji uključuje tri noćenja u hotelu, posjetu trening centru “Yuri Gagarin”, liječnički pregled, razgled Moskve i još mnogo toga, a ukupna cijena paket aranžmana je ‘samo’ 4.500 eura po osobi.

Po svemu sudeći, ako imate dovoljno novaca – ni nebo više nije granica…

Podijeli objavu