Pariški muzej Musée des Arts Décoratifs proslavio je sedamdesetogodišnjicu postojanja modne kuće Dior sa izložbom Christian Dior, Dream Couturier. Izložba istražuje 70 godina dizajna, kreacije, inspiracije i širenja francuske mode u svijet. Kronološki je postavljena, a na njoj će se moći vidjeti više od 300 haute couture haljina, modnih dodataka i modnih kreacija od 1947. do danas, kao i slike, pokućstvo, skulpture te umjetnički predmeti koji reflektiraju raniju karijeru Christiana Diora koji je tada vodio umjetničku galeriju te njegovu strast prema umjetnosti. Na izložbi će se također moći vidjeti razni dokumenti uključujući ilustracije, skice, slike i pisma.

Priča o revolucionarnom dizajnu

U veljači 1947. Christian Dior izazvao je senzaciju sa svojom prvom ikad New Look proljetno ljetno kolekcijom u kojoj je otišao u sasvim drugom smjeru što se tiče poimanja ženske siluete. Njegov je dizajn više išao u smjeru slavljenja ženskih oblina.

Prije same povijesti te modne kuće i osvrta na kreativnost Christiana Diora, izložba kreće od pogleda na njegov život, od odrastanja u Granvilleu do ranih dana u svijetu visoke mode.

Izložba obuhvaća 70 godina modne kuće, od Diorovih početaka, do najnovijih dizajna pod vodstvom trenutne Diorove kreativne direktorice Marie Grazie Chiuri. Prije nje na tom su mjestu, nakon smrti Christiana Diora bili Yves Sant Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano te Raf Simons.

Većina izloženih predmeta na izložbi potječe iz Dior Héritage kolekcije, a ostalo su posudbe iz muzeja poput Musée Arts Décoratifs te Palais Galliera iz Pariza, Metropolitan Museum of Art iz New Yorka, The Victoria and Albert Museuma iz Londona te Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent.

 

Podijeli objavu