Nakon Svjetskoga skijaškog kupa Snow Queen Trophy što se 5. i 6. siječnja održao na Sljemenu, a koji je unisono ocijenjen kao sjajan i s kojeg je u domove stotine milijuna gledatelja diljem svijeta otišla slika Zagreba, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je organizirao konferenciju za novinare. Na njoj je zahvalio svima koji su svojim radom na pripremi, organizaciji i logistici Utrku učinili posebnom, prepoznatljivom i vrhunskom skijaškom priredbom.

Predstavnicima medija na sljemenskome Vidikovcu su se osim gradonačelnika Milana Bandića obratili Miho Glavić, predsjednik Hrvatskoga skijaškog saveza, Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora Snow Queen Trophy, Reno Fleiss, vođa natjecanja, Igor Žiljak, rukovoditelj Skijaških staza i terena Sljeme te Krešimir Gulić, načelnik općine Bistra.

Ova utrka ne promovira samo sport, ona je bitna za cjelovitu promociju Hrvatske i Zagreba koji je ove godine imao 200 000 turista više nego lani. Naša je sinergija rezultirala uspjehom i utrkom koja je  prošla bez  i najmanjeg incidenta, rekao je gradonačelnik te je posebno zahvalio svojim sugrađanima na podršci. Prisjetio se početaka iz 2001. kada je s obitelji Kostelić zasadio borove na Sljemenu pa 2005., odnosno 2008. kada je otpočeo ženski, odnosno muški slalomski kup te osobito 2016. kada je pokrenut sustav umjetnog zasnježenja.

Miho Glavić je rekao da je na pripremi kupa radilo 1700 – 2000 ljudi. Posebno je zahvalio volonterima te Gradu Zagrebu i Ustanovi za upravljanje sportskim objektima koji su, naglasio je, dali velik obol održavanju utrke i koji su danonoćno, na  –17˚C i na jakome vjetru radili na pripremi staze. Posebno nas veseli što su sljemenska kraljica i sljemenski kralj, Mikaela Schiffrin i Marcel Hirscher pohvalili organizaciju, stazu te što su izjavili da se uvijek rado vraćaju na utrku u Zagreb. Čuti te riječi od ponajboljih sportaša današnjice je izuzetna čast.

Ove je godine sve prošlo besprijekorno, a pripreme su bile gotove i prije roka, vrijeme nas je poslužilo pa smo dan za dan organizirali 13. žensku i 9. mušku utrku Audi FIS Svjetskoga skijaškog kupa, rekao je Vedran Pavlek. Također je dodao kako je utrku uživo prenosilo više od 20 svjetskih televizija što je rezultiralo rekordnom gledanošću od 300 milijuna gledatelja, od čega je utrku samo u Njemačkoj uživo pratilo 5 milijuna. Posebno moram pohvaliti sustav umjetnog zasnježenja jer zahvaljujući njemu u zadnje tri godine skisezona na Sljemenu počinje puno ranije. Ove godine krenuli smo već 18. prosinca, a na Sljeme na dolaze samo Hrvati nego i skijaši iz susjednih zemalja.

Reno Fleiss je posebno zahvalio radnicima na stazi te svim skijaškim klubovima koji su bili involvirani u organizaciju Svjetskoga skijaškog kupa (SK Bistra – aktivan od prvog dana i čiji su članovi radili u 3 smjene još od listopada, SK Samobor, SK Jaska, SK Rijeka, SK Delnice, SK Sveti Ivan Začretje…). Rekao je kako drugu godinu zaredom u Zagreb dolazi ekipa iz Slovačke jer želi naučiti kako se organizira svjetska skijaška utrka. Ovo je plod rada stotine i stotine ljudi, a djela su sve pokazala, istaknuo je na kraju.

Igor Žiljak je dodao kako Sljeme ostvaruje 100 skijaških dana godišnje što ga svrstava u vrh jer druga europska skijališta godišnje u prosjeku imaju 120 skidana. Trenutno radimo na proizvodnji snijega pa ćemo Zeleni i Plavi spust uskoro pustiti u pogon. Iznimno nas veseli što će se već 15. i 16. siječnja na Sljemenu održati Svjetski skijaški kup za osobe s invaliditetom.

Načelnik Gulić je također zahvalio volonterima, članovima udruga i organizatorima te je istaknuo važnost sinergijskog djelovanja Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Podijeli objavu