Maksimalne performance i ekskluzivni stil: BMW M5 Edition 35 Years

Kako bi obilježili obljetnicu modela BMW M5, BMW M GmbH predstavlja posebno izdanje s najsnažnijim motorom u povijesti ovog modela od 460 kW/625 KS uz uzbudljivi dizajn i vrhunsku opremu. BMW M5 Edition 35 Years biti će proizveden u ograničenoj seriji od 350 primjeraka i globalno dostupan od srpnja 2019. godine. Naime, tvrtka BMW Motorsport GmbH je prije 35 godina kreirala novu kategoriju vozila. Prva limuzina visokih performansi kombinirala je dinamičnu vožnju sportskog automobila s udobnošću i funkcionalnošću limuzine visoke klase s 4 vrata. S nazivom BMW M5 i 6-cilindričnim motor preuzetim od sportskog modela srednje klase BMW M1, novi model započeo je impresivnu karijeru u kojoj je trenutno BMW M5 Competition (kombinirana potrošnja goriva: 10,6-10,5 l/100 km, kombinirana emisija CO2: 241-238 g/km) predvodnik. Danas je BMW M5 najuspješnija sportska limuzina visokih performansi na svijetu te nastavlja privlačiti pozornost zahvaljujući stručnim znanjima o utrkama tvrtke koja je danas poznata kao BMW M GmbH.

Tijekom šest generacija, vozni dinamički potencijal modela BMW M5 se neprestano povećavao, ali je limuzina visokih performansi stalno ostala vjerna svom karakteru. Kao neovisni model temeljen na BMW-u serije 5, nudi ključni dodatak u pogledu performansi koji autentično izražava strast prema utrkama. Koncept motora s visokim brojem okretaja, karakteristična tehnologija ovjesa savršeno usklađena s visokom razinom snage motora i specifičnim M konstrukcijskim značajkama za optimizaciju ulaza zraka za hlađenje i aerodinamične karakteristike jamče vozna svojstva koja su definirana maksimalnim dinamičkim performansama, agilnošću i preciznošću – tipično za BMW M5.

Posebno izdanje povodom obljetnice sa ekskluzivnom BMW Individual opremom

M osjećaj i ekskluzivni karakter sportske limuzine visokih performansi dolaze do izražaja s posebnim intenzitetom u BMW-u M5 Edition 35 Years. Konfiguracija posebnog izdanja se temelji na BMW M5 Competition, u kojem izvedba inspirirana utrkama doseže novu dimenziju kao limuzina zahvaljujući V8 motoru s M TwinPower Turbo tehnologijom, maksimalne snage od 460 kW/625 KS i maksimalnog okretnog momenta od 750 Nm zajedno s posebno izravnim ubrizgavanjem goriva, specijalno konfiguriranom tehnologijom ovjesa, M xDrive pogonom na sva četiri kotača i Active M Differential u prijenosu na stražnju osovinu. Iskustvo vožnje koje nudi BMW M5 Competition je određeno snažnim potiskom, optimalnim prianjanjem, izvanrednom stabilnošću u vožnji i rukovanjem koje se može kontrolirati u svakom trenutku. Ubrzava od 0 do 100 km/ h za 3,3 sekunde, prolazeći 200 km/h nakon 10,8 sekundi.

Vanjski izgled i unutrašnjost modela BMW M5 Edition 35 Years posebno su impresivni kao i performanse. Osobito visokokvalitetne M stilske karakteristike, posebno razvijene za Edition 35 Years, i BMW Individual završna obrada daju vozilu status ekskluzivnog kolekcionarskog vozila. Njegov upečatljiv izgled naglašava posebna završna obrada BMW Individual u Frozen Dark Grey metalik boji koja ima posebnu pigmentaciju za stvaranje dojma svilene mat površine. Novo dizajnirani 20-inčni M lakometalni kotači u Y Spoke stilu i Graphite Grey boji posebno su kreirani za izdanje Edition 35 Years. Osim toga, čeljusti standardnog M kočionog sustava su u crnoj boji visokog sjaja. M karbon keramički kočioni sustav opcionalno je dostupan s kočionim čeljustima u zlatnoj boji.

Osim višenamjenskih M sjedala i BMW Individual Merino kože u crnoj boji sa bež šavovima, posebno ekskluzivnu unutrašnjost stvara po prvi put predstavljena završna obrada u aluminium carbon strukturi zlatne boje. Ove površine fine strukture, ekskluzivno svjetlucave nalaze se na ploči s instrumentima, oblogama vrata i središnjoj konzoli. Pragovi vrata su ukrašeni natpisom “M5 Edition 35 Jahre” te na poklopcu držača za čaše u središnjoj konzoli laserski gravirane oznake modela sa natpisom “M5 Edition 35 Jahre 1/350”.

BMW M5: na vrhu segmenta već 35 godina

Svojom tehnologijom i dizajnom, BMW M5 Edition 35 Years pruža posebno i autentično utjelovljenje filozofije na kojoj se temelji koncept limuzine visokih performansi. Motor, prijenos snage, ovjes i dizajn BMW-a M5 uvijek su bili dio pažljivo usklađene cjeline. Stalna isporuka snage motora u širokom rasponu okretaja motora jednako je obilježje kao što su agilnost i sigurnost upravljanja vozilom na cesti, njegova uzbudljiva vozna dinamika na trkaćoj stazi i njegov stilski nenametljiv izgled.

Čak je i prva generacija BMW-a M5 izuzetno neupadljiva, s izgledom koji je bio gotovo identičan osnovnom modelu. To je učinilo njegove karakteristike motora još više spektakularnijim. Redni 6-cilindrični motor, preuzet iz BMW-a M1 i neznatno modificiran, imao je 210 kW/286 KS – 9 KS više nego legendarni sportski automobil srednje klase zahvaljujući optimizirane elektronike motora. “Ovjes mora uvijek biti brži od motora” – to je bio vodeći princip za BMW M automobile u tadašnje vrijeme, zbog čega je BMW M5 dobio dodatno zatezanje sportskog ovjesa i kočioni sustav visokih performansi uz pojačani prijenos sa 5 stupnjeva uz blokadu diferencijala na stražnjoj osovini s učinkom blokade od 25%.

Druga generacija modela BMW M5 se odlikuje elegantnim izgledom: isprva je imala snagu od 232 kW/315 KS i od 1992. godine nadalje 250 kW/340 KS. Imao je značajke poput standardnog samoprilagodljivog ovjesa na stražnjoj osovini kako bi se osigurala karakteristična ravnoteža između učinkovitosti trkaćih staza i vrhunske svakodnevne udobnosti. U trećoj generaciji BMW-a M5 koji je lansiran 1998. godine, dvije sada tipične dvostruke stražnje ispušne cijevi pružile su diskretan znak izvanrednih performansi motora. Osim toga, V8 motor sa 294 kW/400 KS sada zahtijeva sprijeda znatno povećane ulaze za zrak za hlađenje. Četvrto izdanje BMW-a M5 imalo je impresivan motor, još spektakularniji nego u prethodnoj izvedbi: 10-cilindrični motor izveden iz Formule 1 koji je razvijao maksimalnu snagu od 373 kW/507 KS. Osim toga, V10 je pokrenuo koncept M motora do novih ekstrema – s više od 8 000 okretaja u minuti uz veoma impresivan zvuk.

Povratkom V8 motora u petoj generaciji BMW-a M5, godine 2011., uvedena je turbo tehnologija. Dva turbopunjača postavljena u V prostoru između spremnika za cilindar i ispušnog razdjelnika s križnim cilindrom bili su glavne karakteristike motora s visokom brzinom okretaja od 412 kW/560 KS, čija je snaga, između ostalog, ukroćena mjenjačem sa 7 stupnjeva prijenosa s dvostrukom spojkom i blokadom diferencijala na stražnjoj osovini. Šesto i najnovije poglavlje o uspjehu BMW-a M5 ponovno je definirano V8 motorom. S povećanom snagom na 441 kW/600 KS – u BMW M5 Competition do 460 kW/625 KS. Po prvi put, inteligentni sustav pogona na sve kotače M xDrive pridonosi tome da se snaga motora prenosi na cestu uz maksimalnu nadmoć. Uvodi nove razine vozne dinamike i osigurava da vozaču bude lako upravljati najnovijim i najsnažnijim BMW M5 – čak i kada se vozi u sportskom načinu vožnje.

Više informacije na https://www.bmw.hr/hr/all-models/m-series/m5-sedan/2019/bmw-m5-automobiles-inspire.html

Podijeli objavu