U Zagrebu će se jubilarni 20. puta, održati humanitarna akcija Terry Fox Run, čija je svrha podizanje svijesti građana i prikupljanje donacija za istraživanja raka, a središnji događaj – utrka na Jarunu će se održati 29. rujna u organizaciji Veleposlanstva Kanade, Hrvatske lige protiv raka, tvrtke MPG, Zagrebačkog holdinga, Hotela Esplanade i agencije XOXO, najavljeno je na konferenciji za novinare. 

Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije, u subotu 14. rujna, ispred kafića Charlie u Zagrebu, a organizatorima će se pridružiti i osobe iz javnog života. 

Glasnogovornica Akcije i članica Uprave tvrtke MPG Illeana Cesarec pozvala je sve da sudjeluju u utrci oko Jarunskog jezera. U utrci mogu sudjelovati svi zainteresirani građani – trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem. Program traje od 14,00 do 18,00 sati, dok je start utrke predviđen u 18,00. Predviđen je i nastup zbora Zagrepčanke i dečki te bogata gastronomska ponuda.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga je rekao da će prikupljena sredstva biti donirana Institutu Ruđer Bošković, u svrhu otkrivanja novih biomarkera i kombinacije terapija za karcinom dojke. Također je istaknuo da je u ovih 19 godina, zahvaljujući velikom interesu i doprinos građana i tvrtki-donatora, prikupljeno 6,7 milijuna kuna. koji su donirani ustanovama koje se bave istraživanjem raka i unapređenjem liječenja oboljelih.

Svoje sudjelovanje u utrci i ove godine potvrdio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te zahvalio svima koji su svih ovih godina sudjelovali u organizaciji Akcije koja nije samo humanitarna već, kako je naglasio – Utrka je postala zaštitni zagrebački brend i zagrebački obiteljski đir.

Predstavnica Veleposlanstva Kanade Emily Nicholson, otpravnica poslova se zahvalila gradonačelniku i ostalima na podršci te istaknula je da je Terryev san prerastao u međunarodno nasljeđe pružanja podrške istraživanju raka diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku te da se utrke u Terryjevo ime odvijaju u više od 50 zemalja svijeta.

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. krenuo je u utrku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no utrku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine.

Podijeli objavu