Sigurno vam se dogodilo da krajem napornog radnog tjedna razmišljate o načinu kako da se tijekom vikenda odmorite, zabavite i riješite nagomilanog stresa. Odlično rješenje je zapravo vrlo blizu – u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Smještena u istočnom dijelu središnje Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija upravo je idealna destinacija za jednodnevni ili dvodnevni izlet, a obilje sadržaja pruža vam mogućnost da svoj željeni kratki bijeg od gradske gužve ‘skrojite’ upravo po svojim željama: bilo da je riječ o aktivnijem načinu odmora ili potpunoj fizičkoj relaksaciji, boravku u prirodi ili načinu da i kišni dan bude zanimljiv, a o fascinantnoj gastronomskoj ponudi da i ne govorimo.

   Područje Bjelovarsko-bilogorske županije kao da podsjeća na veliku ekološku prostirku onako usput išaranu čistim prostorom po kojem se lagano naslanjajući na blage obronke Bilogore, Papuka i Moslavačke gore nižu pitoma polja, oranice, šume i šumarci, vinogradi i voćnjaci, riječice, jezera i ribnjaci, i onda, onako brojnim cesticama u čipku prirode isprepletena pitoma pitoreskna mjesta. Stoga i ne čudi da je Bjelovarsko-bilogorska županija sve češći odabir posjetitelja koji aktivni odmor definiraju boravkom u prirodi na – dva kotača. Sačuvana priroda, promet niskog intenziteta, kulturno-povijesna baština i klimatske prilike pružaju županiji prednosti za razvoj cikloturizma.

Bjelovarsko-bilogorska županija zbog blage valovitosti reljefa i očuvanosti okoliša, izrazito je pogodna za cikloturizam te spada među hrvatske županije s dobro razvijenom mrežom obilježenih biciklističkih ruta  koje pokrivaju sve dijelove županije. Štoviše, riječ je o reljefno najpogodnijem prostoru Hrvatske, uz Istru, za rekreativno korištenje bicikala.

Bjelovarsko-bilogorska županija može ponuditi oko 500 km cikloturističkih ruta kroz jednu županijsku rutu dužine oko 200 km, Međunarodnu rutu (Lonjsko polje-Balaton) dužine 104 km i nekoliko lokalnih ruta (Bjelovarske biciklističke rute – Bilogorska, Vinogradska i Sajamska), rute oko grada Čazme ( Oko čazmanskog kaptola, Plava ruta i Zelena ruta), Kapelska ruta, te Spring rutu ukupne dužine preko 200 km.

Na najdužoj, najzahtjevnijoj i najzanimljivijoj ruti – Županijskoj ruti, koja je duga oko 200 kilometara, postavljeno je 8 informativnih tabli, deset solarnih stupova za popravak bicikla, napravljena su natkrivena odmorišta sa stolovima i klupama za odmor, stalcima za bicikle i koševi za otpatke. Isto tako, na Kapelskoj ruti nalaze se odmorišta sa sjelokupnom infrastrukturom za bicikliste.

U protekle četiri godine Bjelovarsko-bilogorska županija intenzivno je radila na razvoju cikloturizma, tako da je uloženo više od 1.500.000,00 kuna u izradu staza, odmorišta, karti, aplikacija, te ostale cikloturističke infrastrukture. U 2020. godini Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s ulaganjima u cikloturizam kroz kategorizaciju bike&beda, te pripreme dokumentacije za kapitalni projekt izgradnje cikloturističke rute u koridoru nekadašnje pruge Bjelovar-Garešnica s odvojcima za Banovu Jarugu i Grubišno Polje.

Za posjetitelje koji žele što više boraviti na otvorenom, ali im nedostaje fizičkog odmora i ne vole okretati pedale također postoji idealna zanimacija: upoznajte i istražite Bjelovarsko-bilogorski kraj na konju. Oduvijek je čovjek u tom kraju bio vezan za konje, koji su mu pomagali u svakodnevnom radu i prijevozu, a danas imaju jednu sasvim novu ulogu. Dokaz tome je petnaestak konjičkih udruga, desetak seoskih turističkih domaćinstava koja se bave uzgojem konja, te više od 200  km trasiranih konjičkih staza na području cijele županije. Uživat ćete u upoznavanju i istraživanju ovdašnje, prve u Hrvatskoj međunarodno certificirane konjičke staze duge 90 km „Bilogorske konjičke turističke staze“, kojoj je tu potvrdu s ISO certifikatom udijelila talijanska asocijacija konjičkog turizma ENGEA.

U avanturu istraživanja tog pitomog kraja na konjima povest će vas certificirani vodiči turističkog jahanja, bez obzira jeste li hrabri početnik koji nikada nije zajahao konja ili napredni jahač za duže, pa i višednevne trekking ture.

A možda ste ljubitelj bazena i wellnessa? I u tom slučaju svoj vikend-odmor možete planirati upravo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Bogata wellness ponuda, bazeni na otvorenom, zabava, hladovina zelene ogrlice kontinenta, savršen su recept za kontinentalnu ljetnu zabavu. Potražite je ovog ljeta u zelenoj destinaciji  – Daruvaru. Daruvar je poznati lječilišni grad s tradicijom liječenja duljom od dva tisućljeća, kojeg krasi spoj gradskog zelenila i ugodne hladovine, novih i povijesnih građevina te bogata ponuda rekreativnih sadržaja. Doživljaj možete upotpuniti dobrom gastronomskom ponudom, staročeškim pivom i vinskom kapljicom daruvarskih vinograda.

Daruvarske toplice su visoko pozicioniran i suvremeno oblikovan centar očuvanja zdravlja nenametljivo uklopljen u prirodu, na samim izvorima ljekovite termalne vode i mineralnog blata, okružene velikim i lijepo uređenim parkom spomeničke arhitekture i velike hortikulturne vrijednosti. Njihova posebnost i prednost je ta što su smještene u srcu grada Daruvara, jednog od najuređenijih malih gradova kontinentalne Hrvatske, čija povijest seže još u rimsko doba.

Pozitivno i ljekovito djelovanje termalne vode ovog kraja poznavali su još stari Rimljani, koji su za liječenje koristili vruće, tople i hladne kupke, jer ljekovita termalna voda ima iznimne koristi u zdravstvenom turizmu i rekreaciji. U lječilišnom hotelu Termal***, nalaze se dva otvorena i jedan zatvoreni bazen s ljekovitom termalnom vodom, temperature između 28 i 35 stupnjeva Celzijusa, te hidromasažom. Smještajni kompleks nalazi se u prekrasnom višestoljetnom parku, okružen sportskim terenima i jezerom. U sastavu smještajnog kompleksa nalaze se također i sportska dvorana, fitness centar sa saunama, masažama, jacuzzijem, solarijem, zonom za njegu lica i tijela, a tu su još i turbo solarij te lječilišni dio s kompletnim medicinsko-rehabilitacijskim sadržajima.

Termalni vodeni park Aquae Balissae u Daruvaru, neiscrpno je vrelo relaksacije, užitka i zabave, a nalazi se samo tristo metara od centra grada, pored rijeke Toplice, Julijevog parka i sportsko – rekreacijske zone. Raspolaže s preko 2000 m² vodenih površina, bazenima za odrasle i djecu, toboganima te mirnoj rijeci dužine preko 200 metara. Uz leđne masažere, gejzire i bujice u sklopu bazena,  relaksirati i opuštati možete se i u tišini podzemnog prostora Termalnog vodenog parka Aquae Balissae gdje se uz zonu za relaksaciju nalaze dvije finske i jedna parna sauna te whirpool s termalnom vodom. Termalni vodeni park Aquae Balissae koristi isključivo prirodnu ljekovitu toplu vodu s jednog od mnogih izvora u gradu.

Ako nemate puno vremena ili na kratki odmor dolazite s cijelom obitelji, kratka šetnja i ukusni, domaći objed bit će izvrstan odabir, pogotovo ako vas zanima upoznavanje lokalne gastronomije i tradicionalnih narodnih jela. Hrana koja se stoljećima ovdje pripremala na otvorenom ognjištu u željeznim kotlovima ili glinenim loncima, krušnim pećima i malim štednjacima, osvaja svojom jednostavnošću, ali i izuzetnom domišljatošću upotrebe namirnica koje su jelima davale profinjenost i osobnost okusa i mirisa. Bjelovarsko-bilogorski župan i predsjednik Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs objašnjava zašto je veliki zagovornik kontinentalnog turizma u kojem upravo njegova županija bilježi značajne rezultate: “Bogatstvo prirode i tradicije temelj je na kojem gradimo priču o fascinantim mogućnostima razvoja kontinentalnog turizma. Prije desetak godina imali smo registrirana samo dva OPG-a koji su se bavili turističkim djelatnostima, a danas ih već imamo preko pedeset. Uz njih se izvrsno naslanja petstotinjak OPG-ova koji se bave poljoprivredom i proizvodnjom hrane, tako da trenutačno imamo dva glavna cilja: zaokružiti turističku ponudu i predstaviti se što većem broju potencijalnih posjetitelja”.

Da bi vaš boravak u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bio što ljepši i ugodniji, predlažemo da posjetite neka od najcijenjenijih lokalnih izletišta i malih centara seoskog turizma iz kojih se svaki posjetitelj vraća odmoran i zadovoljan. Neka od njih pružit će vam izvanrednu gastronomsku ponudu, a u nekima ćete moći i prespavati, pa tako i produžiti svoj odmor u prirodnom ambijentu.

Izletište & vinotočje Vinia ima vinariju s vlastitom proizvodnjom vina, restoran s tradicionalnim jelima bilogorskog kraja te smještajni kapacitet od pet dvokrevetnih soba kategorije 4 sunca (zvjezdice), te apartman za 2-8 osoba kategorije 3 sunca i kamp Vinia – 4 parcele za kampere i parcela za 15-20 šatora. Vinia također ima i edukacijske dvorane namijenjene različitim seminarima te rođendaonice za one najmlađe, igralište za djecu, mini-golf i mogućnost jahanja.

Izletište „Na Malenom brijegu“ okruženo je šumovitim brežuljcima i šarolikim poljoprivrednim parcelama, voćnjacima, vinogradima, restoranom koji nudi tradicionalnu hranu od namirnica proizvedenih na vlastitom gospodarstvu, smještaj u ruralnoj kući za odmor, programe turističke animacije, program Skriveno blago Bilogorskih divova koji vas  vodi vas u svijet mitskih bića Bilogore i potragu za njihovim skrivenim blagom, te vožnju traktorom ili biciklima.

OPG Mihoci, odnosno izletište „Vrata Bilogore“ ponosi se objektom koji je star više od 150 godina, a njihov restoran nudi tradicionalna jela i namirnice s vlastitog gospodarstva i one  proizvedene na seoskim gospodarstvima u okolici. Ovisno o vašim željama, možete se baviti jahanjem, lovom, ribolovom, biciklizmom, planinarenjem, motocrossom ili pak zmajem poletjeti u visine.

OPG Matej Kovačević odnosno  Vinarija Kovačević je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se nalazi se u sklopu Daruvarske vinske ceste, te nudi vinotočje vlastitog domaćeg vina, smještaj i mogućnost sudjelovanja u sezonskim poslovima na gospodarstvu, te restoran s tradicionalnom domaćom hranom.

Izletište „Vila Bilogore“ nalazi se na Rekića brdu u selu Mala Dapčevica, nedaleko od grada Grubišno Polje, a pruža gastronomsku ponudu tradicionalnih domaćih specijaliteta karakterističnih za ove krajeve, te je u mogućnosti organizirati vjenčanje za tristotinjak uzvanika ili poslovni team building.

Podijeli objavu