Za samo nekoliko dana Hrvatska će dobiti novu turističku atrakciju – spektakularni vidikovac na Biokovu iznad Makarske. No, “Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo” po mnogočemu je drugačiji od mnogih vidikovaca: izgrađen je na rubu litice iznad ponora od stotinjak metara i to u obliku potkove koja strši izvan litice i ima staklenu plohu koja je u stvari hodajuća površina od 40 četvornih metara. I ne samo da je zaštitna ograda od stakla, nego cijela potkova ima i stakleni pod, pa će posjetitelji moći vrlo efektno vidjeti ponor iznad kojeg stoje. No, kako bi rekli naši epidemiolozi, nema razloga za strah: svaka staklena ploča može ‘izdržati’ više od dvije tone, a cijela potkova prošla je test da može bez problema nositi i petnaest tona tereta.

“Nebeska šetnica” prošli je tjedan imala tehnički pregled, a otvaranje koje mnogi željno iščekuju već mjesecima najavljeno je za ovaj tjedan. Službeno otvorenje trebalo bi se zbiti u srijedu 1. srpnja, kad bi po atraktivnoj staklenoj šetnici trebao prošetati i hrvatski premijer Andrej Plenković. Dan kasnije, odnosno od četvrtka biokovski Skywalk napokon će biti dostupan i posjetiteljima, i to zasad – bez naplate. Prema informacijama iz Parka prirode Biokovo, u sljedećem razdoblju posjetitelji će po vidikovcu moći šetati bez nekih posebnih uvjeta, osim dakako kupnje ulaznice za Park prirode Biokovo, no razmatra se ideja da od jeseni, kad dođu kiše i hladniji dani, na ulazu u vidikovac posjetiteljima budu dostupne jednokratne papirnate papuče, kako planinari s blatnjavom obućom ne bi zaprljali stakleni pod ili ga oštetili.

Projekt izgradnje vidikovca samo je jedan od elemenata velikog projekta “Novi Adrion”, koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupno premašuje 31 milijun kuna. Na izgradnju Skywalka utrošeno je oko osam milijuna kuna, a u tijeku su radovi na ostalim dijelovima projekta, od izgradnje velikog posjetiteljskog centra u Župi, posjetiteljskih sklopova, biciklističkih staza te unapređenje sustava prijevoza posjetitelja kroz nabavu shuttle buseva. Direktorica TZ Makarske, Hloverka Novak-Srzić i sama je proteklih dana obišla vidikovac, te istaknula važnost ovog projekta za Biokovo i Makarsku: “Biokovo je posebna planina i mi smo jako ponosni na nju. Zato nam je cilj da se Biokovo što više uključi u našu turističku ponudu, a ova izuzetna i fascinantna turistička aktrakcija tek je početak popularizacije Biokova”.

Do najveće nove atrakcije, vidikovca “Nebeska šetnica” dolazi se biokovskom cestom, koja vodi od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, šest kilometara istočno od Makarske, do najvišeg biokovskog vrha Sveti Jure na nadmorskoj visini od 1762 metra. Vidikovac se nalazi na 13. kilometru biokovske ceste, na predjelu Stara Vlaška koji je na 1228 metara nadmorske visine. U sklopu vidikovca nalazi se info centar te geološki stup – trodimenzionalni prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena.

Izgradnja vidikovca “Nebeska šetnica” bio je velik građevinski izazov, jer je sve potrebne strojeve i građu trebalo dopremiti vrlo uskom, jednokračnom biokovskom cestom, kojom se promet odvija u oba smjera, pa se duž cijele ceste na svakih stotinjak metara nalaze mala ugibališta kako bi se moglo zastati i propustiti vozila iz suprotnog smjera. Osim koronavirusa, koji je također usporio planirane rokove završetka, smetnja radovima bili su i surovi biokovski vremenski uvjeti – kiša, snijeg, ali i vrlo česta gusta magla koja u tren oka cijelo gradilište učini ‘nevidljivim’. Ipak, vidikovac je početkom lipnja potpuno završen, a protekla tri tjedna provodili su se različite kontrole i testovi. Jedan od testova nosivosti prošli su tjedan izveli vatrogasci iz DVD-ova Podgora i Tučepi, koji su do Skywalka dopremili 15 kubika vode. Tako su na vidikovcu napravili privremeni ‘bazen’, koji je pokazao da je objekt potpuno siguran, odnosno da staklena potkova može istovremeno podnijeti između 150 i 200 posjetitelja.

Stanovnici Makarske i obližnjih mjesta već dugo vremena čekaju da napokon prošeću fascinantnim vidikovcem, a čuvari koji brinu o sigurnosti već tjednima upozoravaju brojne posjetitelje Biokova da se strpe još malo, jer ih prije službenog otvaranja ne smiju pustiti na Skywalk. A od četvrtka, kad će spektakularna “Nebeska šetnica” i službeno biti otvorena za javnost, već se očekuje gužva znatiželjnika koji ne mogu dočekati da napokon prošeću jedinstvenom staklenom potkovom.

Podijeli objavu